Ostatnio zachwyciłam się przepisem u Łucji na sernik, długo oczywiście nie czekało na zrobienie. W oryginalnej wersji jest z malinami moja oczywiście z truskawkami.
Rozpływa się wręcz w ustach, koniecznie wypróbujcie.
Spód ciasteczkowy tortownica 30cm:
200 g ciastek zbożowych
3 łyżki masła
Ciastka rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową:
500 g zmielonego twarogu
500 g zmielonego twarogu
500 g mascarpone
skórka starta z 1 cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
2 żółtka
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszyć
temperaturę do 120 stopni i piec przez 40 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Składniki na mus truskawkowy:
Składniki na mus truskawkowy:
80 dag truskawek
łyżka cukru waniliowego
10 g żelatyny w proszku
500 g gęstej śmietanki 36%
6 łyżek cukru pudru
500
g truskawek opłukać i osuszyć.
Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się
pesteczek. Dodać cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach
wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka
łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Odkładamy 2 -3 łyżki musu do dekoracji.
Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Odłożyć parę truskawek do dekoracji.
Zimną śmietankę ubić pod koniec dodać z cukier puder. Następnie
zmiksować z musem truskawkowym. Delikatnie wmieszać pozostałe pokrojone truskawki.
Wyłożyć na ostudzony
sernik, następnie delikatnie ułożyć truskawki i polać resztą musu. Następnie wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Wygląda bardzo delikatnie i puszyście :) Cudowny, po prostu!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńO mamo! Chcę go!
OdpowiedzUsuńNa tą pogodę biorę bez wahania<3
OdpowiedzUsuńJadłabym bez opamiętania w takie upalne dni :)!
OdpowiedzUsuńPyszny sernik :) Obserwuję i będę zaglądał ty częściej :)
OdpowiedzUsuńCudowny torcik :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio coś podobnego, tylko jeszcze z rabarbarem - czysty obłęd :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, ma piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńW przepisie chyba chodziło o 800g truskawek?
OdpowiedzUsuńOczywiście,dziękuję i już poprawiam.
Usuń