poniedziałek, 15 czerwca 2015

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą wanilii


 Ten dżem będzie moim ulubionym na jesienno-zimowe dni :)
Koniecznie wypróbujcie to połączenie!!!!


Składniki:
1 kg truskawek
50 dag rabarbaru
50 dag cukru
1 laska wanilii
1/2 soku z cytryny

Do rondla z szeroki dnem wrzucić truskawki. Rabarbar pokroić w średnią kostkę dodać do truskawek. Laskę wanilii przekroić wyjąć ziarenka łyżeczką dodać do owoców wraz z laską. Następnie zasypać cukrem, zagotować. Całość zagotować 1 godzinę, na ostanie 10 minut dodać sok z cytryny. Po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii a następnie połowę dżemu miksujemy na gładko i łączymy z resztą z dżemu. 
Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować  na mokro 20 minut.


5 komentarzy:

  1. Mmmmm... musi być wielce smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie myślałam o dżemie truskawkowo-waniliowym. Na jesień i zimę będzie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty, a przy tym bajecznie dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I nawet w zimie można cieszyć się latem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowej roboty, już go widzę na naleśnikach ;)

    OdpowiedzUsuń