Ten dżem będzie moim ulubionym na jesienno-zimowe dni :)
Koniecznie wypróbujcie to połączenie!!!!
Składniki:
1 kg truskawek
50 dag rabarbaru
50 dag cukru
1 laska wanilii
1/2 soku z cytryny
Do rondla z szeroki dnem wrzucić truskawki. Rabarbar pokroić w średnią kostkę dodać do truskawek. Laskę wanilii przekroić wyjąć ziarenka łyżeczką dodać do owoców wraz z laską. Następnie zasypać cukrem, zagotować. Całość zagotować 1 godzinę, na ostanie 10 minut dodać sok z cytryny. Po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii a następnie połowę dżemu miksujemy na gładko i łączymy z resztą z dżemu.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować na mokro 20 minut.
Mmmmm... musi być wielce smakowity :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie myślałam o dżemie truskawkowo-waniliowym. Na jesień i zimę będzie idealny :)
OdpowiedzUsuńProsty, a przy tym bajecznie dobry :)
OdpowiedzUsuńI nawet w zimie można cieszyć się latem :)
OdpowiedzUsuńDomowej roboty, już go widzę na naleśnikach ;)
OdpowiedzUsuń