Składniki:
1,5 kg truskawek
50 -70 dag cukru
sok 1/2 cytryny
Truskawki umyć, obsuszyć wrzuć na najlepiej na patelnie lub rondlem z szerokim dnem. Zasypać cukrem, zagotować i gotować ok 40 -60 minut. Truskawka musi być miękka. Następnie całość zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładko. Następnie zagotowujemy dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 10 minut na małej mocy palnika. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy na mokro 20 minut. Konsystencja dżemu zależy od truskawek, jeśli są wodniste to będzie trzeba dłużej pogotować lub będzie rzadszy. Musimy pamiętać, że dżem zawsze gęstnieje po przestudzeniu.
najlepsze co może być: domowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńpodkradam słoiczek ;))
tak taki dżemik i tost,,albo cieplutki naleśnik..pycha :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę się wziąć za przetworowanie, ale dopiero po sesji, teraz nie mam na to czasu...; (
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż domowe dżemy:) Muszę podesłać siostrze ten przepis, bo właśnie wczoraj wspominała, ze chce zrobić dżem truskawkowy:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! I jakie piękne słoiczki:)
uściski kochana
Domowe dżemy są najlepsze z każdych owoców;))
OdpowiedzUsuńTaki szybki dżem robię na okrągło, bo szybko wychodzi ;)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis bez żadnych stucznych dodatków!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :)
Miłego dnia, Ania:)
ile dżemu wyszło Ci z takiej ilości truskawek? bo mi tylko jeden słoiczek 300ml :|
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie. Jest to nie możliwe żeby z 1,5 kgtruskawek wyszedł 1 słoik, mi wyszło 5 po 290 ml. Może truskawek nie było tyle co w przepisie. Pozdrawiam
Usuń