czwartek, 13 lutego 2014

Filet z kurczaka "Trzy kolory"


Znów liczymy do trzech - trzy składniki (filet, por i suszone pomidory), ale też trzy kolory :) Nie tylko mam na myśli kolorowy makaron, który w sumie nawinął się w drugiej kolejności, ale pierwotny zamysł tego obiadu, to "trzy składniki, trzy kolory" (czerwony suszony pomidor, zielony por i ten trzeci, no dobra... (załóżmy, że po usmażeniu) coś w kierunku kremowego :)

Składniki dodatkowe:
1 pierś z kurczaka,
1 duży por,
8-10 pomidorów suszonych w oleju,
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (do smażenia),
do smaku przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka,
do sosu: 200 ml śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Por kroimy w plastry, podsmażamy na oleju, którym były pomidory i podduszamy, po czym dodajemy kawałki kurczaka i dalej smażymy, a w końcowej fazie dodajemy suszonego pomidora. Dusimy "na wolnym ogniu", zalewamy śmietanką, dodajemy  1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dla podkreślenia smaku i jeszcze chwilę pichcimy :) Można potem jeszcze doprawić wg uznania. Szybki, łatwy i kolorowy obiad w męskim wykonaniu  :)





3 komentarze:

  1. Sposób podania - nieziemski :) Aż nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na obiad! na pewno będzie na moim stole ;)

    OdpowiedzUsuń