wtorek, 4 lutego 2014

Pasta z czerwonej fasoli (prawie meksykańska)




...prawie meksykańska, bo to w sumie moja wariacja wokół pasty, która z meksykańskiej kuchni się wywodzi, ale skoro zabrakło świeżej papryczki chili, to na meksykańską prawdziwa przyjdzie jeszcze pora :)

Składniki:
czerwona fasola (z puszki),
1 średnia cebula (najlepiej czerwona albo dwie małe szalotki),
2 ząbki czosnku (niekoniecznie jakieś giganty,
drobny szczypior (połowa pęczku),
sól, pieprz, papryka ostra, majeranek (do smaku wg uznania),
kilka listków świeżego rozmarynu (zerwane z gałązki),
liofilizowane paseczki papryczki chili,
odrobina soku z cytryny do smaku,
2 łyżeczki majonezu,
1 łyżeczka miodu,


Czerwoną fasolę odsączamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek wyciskamy przez praskę lub miażdżymy i siekamy. Świeże listki rozmarynu, szczypior i płatki papryczki chili siekamy możliwie drobno. Dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i sok z cytryny i wszystko blenderujemy. Na końcu próbujemy i doprawiamy do smaku - ja w tym momencie dodałam jeszcze łyżeczkę miodu.




1 komentarz: