czwartek, 4 września 2014

Pomidory ze słoika, zamiast z puszki :)


To już ostanie moje przetwory z pomidorów w tym roku :) Dzieci powoli mają dość mamy stojącej ciągle w kuchni i ładującej różne przysmaki do słoików :) ...ale Was serdecznie namawiam, abyście się pokusili zrobić takie pomidorki, zwłaszcza, że to także chyba już ostatni dzwonek w tym roku. U nas pomidorki już niestety drożeją :( Przydadzą się w sam raz jako dodatek do spaghetti czy innych sosów.


Składniki:
3 kg pomidorów,
1,5 łyżeczki soli,
3 łyżki cukru,
świeża bazylia.

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę, dodać sól i cukier, wymieszać i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Następnie przekładać (wraz z sokiem) do 0,5 l słoików, dodać po kilka listków świeżej bazylii. Pasteryzować 15-20 minut... i gotowe, czyż nie proste :)




Warzywa psiankowate 2014Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2014

6 komentarzy:

  1. Owszem, proste :) I nie wątpię, że smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł, chyba się skuszę :) Tym bardziej, że ostatnio czytałam jakieś niepokojące rzeczy o puszkach...
    Dzięki za przepis!
    Pozdrawiam,
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  3. Może zrobię też taką wersję, jak znalazł do makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na STO% smaczne, szybkie i domowe!!!!
    Super przepis Asiu!!!
    ściskam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie pomidorowe słoiczki zimą. Ślicznie zaprezentowane. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń