piątek, 28 listopada 2014

Ciasteczka miodowo-korzenne


Ciasteczka to taki rodzaj słodkich wypieków, które sprawiają mi ogromną frajdę :) Te są wyjątkowe, bo korzenne i przywołują miłe skojarzenia z zimowym czasem i ze Świętami Bożego Narodzenia, które krok za krokiem już się zbliżają. Zrobiłam je z podwójnej porcji, bo szybko znikają :) Dzieci je uwielbiają. Przepis znalazłam u Doroty :) Jest wart wypróbowania.




Składniki:
25 dag mąki
9 dag cukru
2 łyżki płynnego miodu
125 g zimnego masła
1 średnie jajko
1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika)


Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie mąką. Wycinać ciasteczka i stempelkiem odbijać wzór. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym  na 200°C przez 10-12 minut lub do momentu, aż brzegi będą rumiane. Studzimy na kratce. Przechowujemy w słoiku do 2 tygodni.
Rada: Jeśli stempelek będzie się przyklejał do ciasta, zanurzcie go w mące i otrzepcie z nadmiaru mąki :)



\





Świąteczne słodkości!Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówKorzenne przysmaki



15 komentarzy:

  1. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji! :) Ciastka wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze z miłą chęcią przystępują do tak fajnych akcji :)

      Usuń
  2. Są śliczne, uwielbiam takie ciasteczka zrobione przy pomocy pieczątek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglądają. Uwielbiam takie ciasteczka, zwłaszcza do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wyobrażam sobie jak te piękności muszą smakować:) Są tak ładne i równiutkie, ze aż szkoda je jeść:)
    słodkiego weekendu kochana, sciskam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, wyglądają wręcz niewiarygodnie idealnie:) Zjadłabym:

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu Twoje ciasteczka wyglądają rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń