Przepis na ten cudowny chleb znalazłam u Angie.
I muszę przyznać, że Angie piecze wspaniałe chlebki.
Przepis nieco zmodyfikowałam, a efekt już sami widzicie, wart jest czekania
Najlepiej smakował nam z wędliną.
Składniki na amarantusa:
100 g ziaren amarantusa
325 ml wody
szczypta soli
Składniki na chleb
220 g mąki pszennej chlebowej
30 g mąki żytniej razowej
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
ugotowany amarantus
10 g soli
50 g słonecznika
400 g wody
Wodę zagotować razem z amarantusem i szczyptą soli, następnie
gotować go, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki, ale chrupiący. Zdjąć z palnika następnie ostudzić. Mąki, zakwas, wodę sól, słonecznik oraz amarantus wymieszać w misce. Ciasto jest luźne. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i
przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) Chleb odstawić do wyrastania.na około 3-5 godzin. (u mnie wyrastał 3 godziny) Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnik na 240 C i piec 15 minut, po
czym obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 40 minut. Gotowy bochenek wyjąć z foremki i studzić na kratce. Upieczony bochenek pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Zanim ukroimy pierwszą kromkę warto poczekać do następnego dnia :) wtedy
miąższ się ustabilizuje. Ja wytrzymałam 4 godziny :)
Wypiek bierze udział w majowej
liście "Na zakwasie i na drożdżach"
prowadzonej przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji.
Muszę spróbować takie zrobić! Chlebek wygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuńTy też pieczesz wspaniałe chlebki :)
OdpowiedzUsuńSmakowity i zdrowy :) Lubię takie!
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią w wypiekaniu chleba Asiu:) Pycha wygląda.
OdpowiedzUsuńmiłego popołudnia
Wygląda fantastycznie! Aż się zarumieniłam, kiedy czytałam wstęp: ))
OdpowiedzUsuńsama prawdę napisałam :)
Usuń