czwartek, 14 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie


W ostatnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczyło mnie ciasto kruche, do którego autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :)
Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać...
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku




Ciasto kruche:  
150 g mąki pszennej
100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru

150 g masła 
1 jajko


Nadzienie z rabarbaru
500 g rabarbaru 
3 łyżki płynnego miodu 
5 łyżek cukru 
1 cukier wanilinowy 
100 g suszonych żurawiny
 
Kruszonka:
 

150 g mąki pszennej  
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru 

125 g masła (schłodzone)


Dodatkowo: cukier puder

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. 
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. 
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni. 
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz z żurawiną  Żurawinę wcześniej namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie. 
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta). 
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.Pycha






Wiosenne słodkości!Rabarbarowa rewolucja

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie kruche placki z owocami, niommmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne! :) to ciasto mojego dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie dzisiaj podobne tylko z budyniem :) same pysznosci z tym rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie, a im więcej kruszonki, tym lepiej:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to ciastko smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie smakowite zdjęcia... ciasto rewelacja! Pięknie podane!
    SMACZNEGO!
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepycha. Widziałam ten przepis. Wygląda na bardzo udany! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Na czas nagrzania się piekarnika. pozdrawiam

      Usuń