W ostatnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczyło mnie ciasto kruche, do którego autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :)
Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać...
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
Nadzienie z rabarbaru
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
100 g suszonych żurawiny
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
125 g masła (schłodzone)
Dodatkowo: cukier puder
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz z żurawiną Żurawinę wcześniej namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.Pycha
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kruche placki z owocami, niommmm... :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! :) to ciasto mojego dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj podobne tylko z budyniem :) same pysznosci z tym rabarbarem
OdpowiedzUsuńrabarbar i kruszonka <3
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, a im więcej kruszonki, tym lepiej:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Ależ to ciastko smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite zdjęcia... ciasto rewelacja! Pięknie podane!
OdpowiedzUsuńSMACZNEGO!
uściski kochana
mega apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńPrzepycha. Widziałam ten przepis. Wygląda na bardzo udany! ;)
OdpowiedzUsuńNa ile ciasto do lodowki?
OdpowiedzUsuńNa czas nagrzania się piekarnika. pozdrawiam
Usuń