poniedziałek, 17 lutego 2014

Gulasz wieprzowy z warzywami


Co powiecie na gulasz wieprzowy z warzywami? Lubimy wzmocnić się zimą :) zwłaszcza po ciężkim dniu pracy. Chyba nie ma nic lepszego na zimowy obiad :) Zwłaszcza, że gulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :)


Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam z szynki),
3 duże marchewki,
4 duże cebule,
2 pietruszki,
2 ząbki czosnku,
0,5 kg pieczarek,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
po 1 łyżce majeranku, tymianku,
gałązka świeżego rozmarynu,
sól, pieprz,
1,5 l bulionu,
kilka łyżek mąki pszennej,
olej lub oliwa.

Mięso kroimy w kostkę, przyprószamy mąką i podsmażamy na złoty kolor - smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do naczynia, które będzie można włożyć do piekarnika i przykrywamy. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodajemy całe ząbki czosnku i dalej chwilę smażymy. Przekładamy do naczynia. Marchewkę i pietruszkę pokrojone w w talarki oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki też wkładamy do naczynia i zalewamy bulionem. Jeśli nie macie bulionu, to można zalać przegotowaną wodą i posolić. Dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy, a na wierzch gulaszu kładę gałązkę świeżego rozmarynu.. Gdy gulasz się zagotuje wkładamy go do pieca rozgrzanego na 180°C na 1-1,5 godziny.


2 komentarze:

  1. Ja czasem robię z fileta drobiowego wówczas nie wkładam do piekarnika tylko duszę na wolnym ogniu aż wszystko będzie miękkie a także dodaję Chili jak ktoś lubi ostre.

    OdpowiedzUsuń