sobota, 30 maja 2015

Kopiec kreta z truskawkami


Kopiec kreta tradycyjnie powinien być z banami, ale że u nas festiwal truskawek i pojawiają się pod różną postacią, więc nie mogło ich zabraknąć i w tym cieście :)
Ciacho jest bardzo proste w wykonaniu, nie sprawia trudności nawet najmłodszym milusińskim
Inspiracja od Olga Smile.




Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100  masła
1/2 szklanki cukru
1 – 1 ½ szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao

Składniki na krem:
500 ml śmietany 30%
2 opakowania śmitanfix
2-3 łyżki cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:
50 dag truskawek

Ciasto
Masło rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać sypkie składniki dodać masło i wymieszać. Miksować dolewając tyle maślanki, aby otrzymać średnio gęstą konsystencję ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka formy o średnicy 24 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika na  180 C i piec 45 minut lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić. Jeszce z ciepłego ciasta zcinamy wierzch. Delikatnie wydłubujemy  połowę miąższu tak, aby został brzegi ciasta i nietknięty spód. Na tak przygotowane ciasto układamy truskawki.

Krem
Czekoladę rozdrabniam kroją w drobne kawałki w malakserze. Śmietanę ubijam z śmietanfixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodaję rozdrobioną czekoladę i mieszam ręcznie.
Śmietanowy krem układam na truskawkach kształtując kopiec. Krem obkładam rozdrobnionym ciastem i lekko dociskam. Schładzam w lodówce na ok 1 godziny.



Wiosenne słodkości!Milion Smaków Truskawek - druga edycja

13 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na kopiec z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Cudownie wygląda z truskawkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto przepiękne. Wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, muszę wypróbować wersję z truskawkami, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. No to Asiu teraz mi dogodziłaś! Zrobię go na pewno!!!
    MNIAM!!!!!!!!
    buziaczki weekendowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kopiec z truskawkami wolę od tego z bananami! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sezonowy kopiec kreta! Dla mnie pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  8. W przygotowaniu mowa o czekoladzie. Brak jej jednak w składnikach na krem. Czy mogę prosić o info jaka czekolada i ile jej ma być ?? Dziękuję z góry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam już w składnikach, dziękuje za spostrzegawczość :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Uwielbiam kopiec kreta! Środek wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mozna dodac mleko zamiast maslanki ?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie, można dodać zamiast maślanki jogurt naturalny.

      Usuń