wtorek, 14 kwietnia 2015

Biszkopt z jabłkami


Jestem fanką jabłek, bardzo lubię je pod różną postacią czy to w cieście, w surówce czy w sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla mnie mogą być wszędzie :)))
Przepis pochodzi z książki "O jabłkach" E.Mórawskiej

Składniki:
4 jajka
250 g mąki pszennej
250 g cukru
100 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
4-5 małych jabłek (ok.400-500g)

Posypka
1 łyżka cukru
1 łyżka cynamonu

Nagrzewamy piekarnik do 190 C. W między czasie jabłka obierany i kroimy na ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem przez 3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Tortownice o średnice o 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Wylewamy ciasto a na wierzch układamy pokrojone jabłka. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy przez 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.






Wiosenne słodkości!

11 komentarzy:

  1. Również należę do fanek jabłek :) Mogłabym nimi zajadać się bez końca :) W dzieciństwie to chyba tonę papierówek zjadłam ;)
    Ciasto cud - miód i jak by taki kawałek ładnie wyglądał przy mojej kawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny dietetyczny biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też często na stole gości szarlotka tylko szkoda, że tak szybko znika:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam jabłka:) Ale ten biszkopt kochana to po prostu mistrzostwo i jestem pewna, ze wygląda lepiej od biszkoptu autorki książki:) Jak myślisz, czy do tego biszkoptu będą pasowac inne owoce?:)
    ściskam wiosennie kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana, spokojnie możesz dać inne owoce :)

      Usuń
  5. Poproszę kawałek, albo dwa od razu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam jabłka :) Biszkopt wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Zastąpimy jednak masło musem jabłkowym, żeby było mniej tłuszczu i trochę zdrowiej i mniej kalorycznie. ;-) Znasz ten trik? masło zastępujesz musem jabłkowym (powidłem jabłkowym) w proporcji 1:1, poza tym postępujesz bez zmian. Ciasta wychodzą pycha i zawsze masz tę błogą swiadomość, że nie wrzuciłaś do środka tłustej kostki masła. ;-P No i nie trzeba wtedy pamiętać o tym, żeby wyciągnąć masło z lodówki odpowiednio wcześnie, pzred pieczeniem! :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. triku nie znałam, wypróbuje na pewno następnym razem :) chociaż uwielbiam maślany smak w ciastach

    OdpowiedzUsuń
  9. :-) Mimo wszystko polecamy kiedyś spróbować i ocenić, jak to smakuje! ;-) A jak nie mus jabłkowy, to jest jeszcze trik z pulpą z awokado zamiast masła, jednak to średnio się nada w przypadku biszkopcika, bo jasne ciasto biszkoptowe nabierze zielonkawego odcienia. ;-P Ale do ciemnych ciast idealne, tutaj szybkie wytłumaczenie, jak to zrobić: http://bit.ly/1EtB7lT. ;-) Miłego próbowania, smacznego i powodzenia na blogu! :-))

    OdpowiedzUsuń