Składniki:
4 jajka
250 g mąki pszennej
250 g cukru
100 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
4-5 małych jabłek (ok.400-500g)
Posypka
1 łyżka cukru
1 łyżka cynamonu
Nagrzewamy piekarnik do 190 C. W między czasie jabłka obierany i kroimy na ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem przez 3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Tortownice o średnice o 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Wylewamy ciasto a na wierzch układamy pokrojone jabłka. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy przez 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Również należę do fanek jabłek :) Mogłabym nimi zajadać się bez końca :) W dzieciństwie to chyba tonę papierówek zjadłam ;)
OdpowiedzUsuńCiasto cud - miód i jak by taki kawałek ładnie wyglądał przy mojej kawie :)
Hmmmm... podziwiam...
OdpowiedzUsuńGenialny dietetyczny biszkopt.
OdpowiedzUsuńU mnie też często na stole gości szarlotka tylko szkoda, że tak szybko znika:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam jabłka:) Ale ten biszkopt kochana to po prostu mistrzostwo i jestem pewna, ze wygląda lepiej od biszkoptu autorki książki:) Jak myślisz, czy do tego biszkoptu będą pasowac inne owoce?:)
OdpowiedzUsuńściskam wiosennie kochana
Dziękuje kochana, spokojnie możesz dać inne owoce :)
UsuńPoproszę kawałek, albo dwa od razu!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam jabłka :) Biszkopt wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Zastąpimy jednak masło musem jabłkowym, żeby było mniej tłuszczu i trochę zdrowiej i mniej kalorycznie. ;-) Znasz ten trik? masło zastępujesz musem jabłkowym (powidłem jabłkowym) w proporcji 1:1, poza tym postępujesz bez zmian. Ciasta wychodzą pycha i zawsze masz tę błogą swiadomość, że nie wrzuciłaś do środka tłustej kostki masła. ;-P No i nie trzeba wtedy pamiętać o tym, żeby wyciągnąć masło z lodówki odpowiednio wcześnie, pzred pieczeniem! :-D
OdpowiedzUsuńtriku nie znałam, wypróbuje na pewno następnym razem :) chociaż uwielbiam maślany smak w ciastach
OdpowiedzUsuń:-) Mimo wszystko polecamy kiedyś spróbować i ocenić, jak to smakuje! ;-) A jak nie mus jabłkowy, to jest jeszcze trik z pulpą z awokado zamiast masła, jednak to średnio się nada w przypadku biszkopcika, bo jasne ciasto biszkoptowe nabierze zielonkawego odcienia. ;-P Ale do ciemnych ciast idealne, tutaj szybkie wytłumaczenie, jak to zrobić: http://bit.ly/1EtB7lT. ;-) Miłego próbowania, smacznego i powodzenia na blogu! :-))
OdpowiedzUsuń