Dziś zapraszam na danie szybkie, czyli to, co w tygodniu z konieczności jest najbardziej praktyczne.
Słodko-kwaśny smak... najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty z pomidorów używając pomidorów w puszce. Wszytko zależy od Waszych preferencji.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu)
2 cebule
1 marchewka
1,5 szklanki wody (lub więcej)
1/3 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
500 ml pasty z pomidorów (można użyć pomidorów z puszki, następnie zmiksować; wtedy dolewamy mniej wody bo pasta z pomidorów jest gęstsza)
sól, pieprz, cukier
woda (opcjonalnie)
Dodatkowo:
świeża bazylia, do posypania parmezan
Mięso mielimy na większych oczkach, dodajemy marchewkę startą na najmniejszych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i ją szklimy. Następnie wlewamy pastę z pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Gotujemy parę minut, następnie dodajemy wodę mieszamy. Do gotującego się sosu dodajemy pulpeciki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy na wolnym ogniu ok.15 minut. Gdy sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Podajemy z tartym parmezanem i świeżą bazylią, najlepiej z makaronem i już :)
bardzo lubię najróżniejsze pulpety, takich jednak jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na obiad:)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic innego jak tylko brać się do roboty:)
z wiosennymi uściskami:)
Takie dania to ja mogę jeść na okrągło: )
OdpowiedzUsuńTakie pulpeciki w moim ulubionym sosie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania
OdpowiedzUsuńwłaśnie zastanawiałam się co zrobić z mięsa z indyka a tu proszę super pomysł
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie, obiad pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńZjedzone, sprawdzone, bardzo dobre ;) Wszystkim polecam.
OdpowiedzUsuń(odgrażałam się dzisiaj na instagramie pod tym zdjęciem, że to właśnie danie wyląduje dzisiaj na moim talerzu) ;)
Super pomysł z tym parmezanem! Następnym razem spróbuję :))
OdpowiedzUsuńDo sosu dodałam jeszcze odrobinkę octu jabłkowego a do mięska koperek suszony. Palce lizać;-)
OdpowiedzUsuńTakie pulpeciki w moim ulubionym sosie :) Uwielbiam takie danie:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sos!
OdpowiedzUsuń