czwartek, 23 kwietnia 2015

Szarlotka z połówek jabłek


Jedna z prostszych szarlotek, a zarazem bardzo smaczna. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem gałki lodów :) Przepis znalazłam tutaj

Składnik:
250g zimnego masła
2,5 szklanki mąki krupczatki
200g serka waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
6 dużych kwaskowatych jabłek,
cynamon do posypania
 
Lukier
pół szklanki  cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę

Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i cukier. Szybko posiekać nożem. Dodać serek waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto.Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części.  Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować  każdą część ciasta. Pierwszą wyłożyć dno i boki  foremki, mniej więcej do połowy wysokości. Na warstwie ciasta rozłożyć jabłka, wypukłą strona do góry. Następnie posypać je obficie cynamonem, przykryć drugą częścią  ciasta i dokładnie zlepić  brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem.


Wiosenne słodkości!

9 komentarzy:

  1. Piękna :) Robię w ten sposób szarlotkę, ale z innym ciastem ;) Chętnie upiekę Twoją wersję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ups, pomyłka! przeoczyłam serek w składnikach :D Jednak robię identycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym taką z przyjemnością ;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna jest takka szarlotka, robiłam ją kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)
    pysznie, bardzo pysznie wygląda:)
    moc uścisków wiosennych kochana

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę zrobić ten jabłecznik, już od dawna chciałam zrobić to ciacho<3

    OdpowiedzUsuń