wtorek, 18 marca 2014

Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą i gorgonzolą



Już od dawien dawna przygotowuję swoje pizze, a wariacji składników może pozazdrościć niejedna pizzeria. Uwielbiam pizzę na domowym cieście i żadna mi nie smakuje tak, jak właśnie taka - na lekko puszystym spodzie. Ostatnio wymyśliliśmy naszą "włoską" pizzę z wyłącznie włoskimi akcentami w postaci takich składników jak: szynka parmeńska, mozzarella czy gorgonzola. Kolorystycznie też wszystko się zgadza - Italia pełną gębą :) zatem życzymy smacznego :)

Składniki na ciasto:                                                            
2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki oliwy,
2 dag drożdży,
1/2 szklanki ciepłego mleka,
1 jajko,
1/2 łyżeczki soli,

Składniki na sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 mały ząbek czosnku,
sól, suszone oregano i bazylia,
Pomidory miksujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

...a na wierzch:
100 g szynki parmeńskiej,
100 g sera gorgonzola,
2 op. mozzarelli (2 duże kulki),
100 g czarnych oliwek (pokrojone w plasterki),
świeża bazylia i tymianek.


Robimy zaczyn z drożdży, łyżeczki mąki, mleka i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-10 minut. Po tym czasie łączymy drożdże z mąką, solą, jajkiem i wyrabiamy powoli wlewając oliwę. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Odkładamy na 15 minut. Platerę do pizzy smarujemy dodatkowo oliwą, rozkładamy na niej ciasto i ponownie odkładamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym, układamy fantazyjnie wszystkie składniki: szynkę parmeńską, ser gorgonzola, mozzarellę, oliwki i zapiekamy w temp 200°C przez 15-20 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżymi listkami bazylii i tymianku.

Można podawać z sosami, oczywiście najlepiej własnymi, np.: pomidorowym albo czosnkowym, lecz prawdziwą pełnię smaków można poczuć jedynie wtedy, gdy nie ma dodatkowych sosów :)


3 komentarze:

  1. My też jesteśmy fanami domowej pizzy z własnoręcznie przygotowanym ciastem. Choć właściwie powinnam napisać, że ja jestem fanką pizzy mojego męża, bo to On rządzi w naszej kuchni :) Składników używamy podobnych, jedynie ciasto preferujemy odrobinę cieńsze i chrupiące, trochę takie "macowate" ;-) ale jak wiadomo to bardzo indywidualna sprawa :) Aż mi zapachniało Italią...

    OdpowiedzUsuń
  2. A tu jaka apetyczna pizza! I ja też preferuję spody bardziej pulchne, wtedy czuć nie tylko same składniki na wierzchu, a dodatkowo miękkie i drożdżowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń