Pierwszy przepis z międzynarodowej wymiany kulinarnej → bardzo prosty w wykonaniu → mąż działał samodzielnie i nie musiałam interweniować :) Przepis pochodzi od naszych przyjaciół zza wielkiej wody: Cindy i Glenna. Jest to receptura mamy Cindy, Mary, która jest lepszą połową Billa, amerykańskiego jeńca wojennego, który w latach 1943-45 był więźniem oflagu zlokalizowanego wtedy w naszym małym miasteczku. Wszyscy szczęśliwie mieszkają w Waszyngtonie i też odwiedzają naszego bloga :) Oryginalny przepis na 6 osób znajduje się poniżej, zaś nasza wersja ze względu na mniejszą liczbę gęb do wykarmienia została nieco zredukowana :)
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (nasza ważyła 70 dag)
pół szklanki bułki tartej (można ją nieco rozdrobnić w blenderze, a my i tak często sami blenderujemy suchy chleb na tartą bułkę),
pęczek świeżej bazylii,
pęczek świeżego tymianku,
listki z 2-3 gałązek rozmarynu
(w oryginalnym przepisie jest oregano, ale że akurat świeże się nie trafiło, więc użyliśmy rozmarynu),
oliwa z oliwek,
pieprz do smaku,
sól morska,
Polędwiczkę umyć, oczyścić oraz nawilżyć oliwą z oliwek. Zioła posiekać oraz wymieszać z bułką tartą i oliwą z oliwek (3-4 łyżki stołowe powinny wystarczyć). My użyliśmy świeżych ziół, nawet więcej niż w oryginalnym przepisie, ale wydaje nam się, że suszone dadzą więcej ziołowego smaku i aromatu. Obtoczyć polędwiczkę w tak uzyskanej panierce i włożyć ją do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 220°C przez pół godziny. Po tym czasie polędwiczka będzie po przekrojeniu lekko różowa tak, jak średnio wysmażona. Mój mąż uwielbia właśnie taką, ale ja niekoniecznie, więc wynegocjowałam jeszcze 5 minut :) Po wyjęciu z pieca odłożyć polędwiczkę i pozwolić jej "odpocząć" jeszcze przez pięć minut, zanim zostanie podana :) Nie wierzę, że Wam coś zostanie, ale jeśli tak, to taka polędwiczka też doskonale smakuje na zimno - na chlebku z musztardą lub chrzanem :)
Herb Crusted Pork Tenderloin shared by Mary and Cindy - serves 6 people:
2 small tenderloins about 1 1/2 lbs. total,
1/2 cup fine whole wheat bread crumbs,
1 teaspoon dried basil or 1/3 cup freshly chopped basil,
1 teaspoon dried oregano or 3 tablespoon fresh chopped,
1 teaspoon dried thyme or 3 tablespoons of fresh chopped,
Fresh ground pepper to taste,
1 teaspoon Kosher salt,
3 tablespoons of olive oil,
Moisten tenderloin with water and then pat dry but remove the "silver skin" first. Then, brush a light coating of olive oil over the tenderloins. Combine all dry ingredients and olive oil into a crumb mixture and press over the tenderloins. This can be done easily by rolling the meat on wax paper. Bake on a rack at 425 degrees for about 30 minutes or until the internal temperature reaches 165 degrees. Try not to overcook. Let stand for 5 minutes or so and cut into small rounds and serve.
SUPER WYGLĄDA!
OdpowiedzUsuńWWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
ostatnio moje spotkania mięsne kończą się nie najlepiej, ale mimo wszystko muszę przyznać, że polędwiczka kusząca!
OdpowiedzUsuńprzepis z bezcennego źródła!!
OdpowiedzUsuńDzisiaj wykonane :)
OdpowiedzUsuńNa suszonych ziołach, wyszły aromatyczne - nie wiem jak na świeżych, ale szybki i prosty przepis :)
Nie wyszły tak rumiane, ale na prawdę wyszły smaczne :)
Pozdro