piątek, 21 marca 2014

Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej ziołowej skorupce (Herb-Crusted Pork Tenderloin)


Pierwszy przepis z międzynarodowej wymiany kulinarnej bardzo prosty w wykonaniu mąż działał samodzielnie i nie musiałam interweniować :) Przepis pochodzi od naszych przyjaciół zza wielkiej wody: Cindy i Glenna. Jest to receptura mamy Cindy, Mary, która jest lepszą połową Billa, amerykańskiego jeńca wojennego, który w latach 1943-45 był więźniem oflagu zlokalizowanego wtedy w naszym małym miasteczku. Wszyscy szczęśliwie mieszkają w Waszyngtonie i też odwiedzają naszego bloga :) Oryginalny przepis na 6 osób znajduje się poniżej, zaś nasza wersja ze względu na mniejszą liczbę gęb do wykarmienia została nieco zredukowana :)

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (nasza ważyła 70 dag)
pół szklanki bułki tartej (można ją nieco rozdrobnić w blenderze, a my i tak często sami blenderujemy suchy chleb na tartą bułkę),                                                                 
pęczek świeżej bazylii,
pęczek świeżego tymianku,
listki z 2-3 gałązek rozmarynu
(w oryginalnym przepisie jest oregano, ale że akurat świeże się nie trafiło, więc użyliśmy rozmarynu),
oliwa z oliwek,
pieprz do smaku,
sól morska,

Polędwiczkę umyć, oczyścić oraz nawilżyć oliwą z oliwek. Zioła posiekać oraz wymieszać z bułką tartą i oliwą z oliwek (3-4 łyżki stołowe powinny wystarczyć). My użyliśmy świeżych ziół, nawet więcej niż w oryginalnym przepisie, ale wydaje nam się, że suszone dadzą więcej ziołowego smaku i aromatu. Obtoczyć polędwiczkę w tak uzyskanej panierce i włożyć ją do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 220°C  przez pół godziny. Po tym czasie polędwiczka będzie po przekrojeniu lekko różowa tak, jak średnio wysmażona. Mój mąż uwielbia właśnie taką, ale ja niekoniecznie, więc wynegocjowałam jeszcze 5 minut :) Po wyjęciu z pieca odłożyć polędwiczkę i pozwolić jej "odpocząć" jeszcze przez pięć minut, zanim zostanie podana  :) Nie wierzę, że Wam coś zostanie, ale jeśli tak, to taka polędwiczka też doskonale smakuje na zimno - na chlebku z musztardą lub chrzanem  :)

Herb Crusted Pork Tenderloin shared by Mary and Cindy - serves 6 people:

2 small tenderloins about 1 1/2 lbs. total,
1/2 cup fine whole wheat bread crumbs,
1 teaspoon dried basil or 1/3 cup freshly chopped basil,
1 teaspoon dried oregano or 3 tablespoon fresh chopped,
1 teaspoon dried thyme or 3 tablespoons of fresh chopped,
Fresh ground pepper to taste,
1 teaspoon Kosher salt,
3 tablespoons of olive oil,

Moisten tenderloin with water and then pat dry but remove the "silver skin" first.    Then, brush a light coating of olive oil over the tenderloins.   Combine all  dry ingredients and olive oil into a crumb mixture and press over the tenderloins.  This can be done easily by rolling the meat on wax paper.  Bake on a rack at 425 degrees for about 30 minutes or until the internal temperature reaches 165 degrees. Try not to overcook.  Let stand for 5 minutes or so and cut into small rounds and serve.







4 komentarze:

  1. SUPER WYGLĄDA!

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio moje spotkania mięsne kończą się nie najlepiej, ale mimo wszystko muszę przyznać, że polędwiczka kusząca!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj wykonane :)
    Na suszonych ziołach, wyszły aromatyczne - nie wiem jak na świeżych, ale szybki i prosty przepis :)
    Nie wyszły tak rumiane, ale na prawdę wyszły smaczne :)

    Pozdro

    OdpowiedzUsuń