piątek, 7 marca 2014

Zapiekanka z paluszkami surimi i zielonym pesto


 Gdy po pracy nie mam zbyt wiele czasu, przyrządzam na obiad proste i szybkie dania. Najchętniej takie, do których nie muszę niczego kroić ani siekać :) ...a rodzinka też nie lubi długo czekać obiad :)


Składniki:                                                                                         
350 g makaronu (kokardki),
250 g paluszków surimi,
1 mały słoiczek zielonego pesto,
10 łyżek śmietanki 18%,
2 łyżki koperku (mam zamrożony i już posiekany :),
30 dag sera żółtego.

Makaron gotujemy według przepisu. Pesto mieszamy ze śmietanką, koperkiem oraz dodajemy połowę startego sera. Paluszki surimi kroimy w mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy mieszankę z pesto i paluszki surimi, a następnie delikatnie mieszamy. Zapiekankę posypujemy resztą startego sera i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C  przez 35 minut.


5 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam surimi, ale ta zapiekanka wygląda wyjątkowo zachęcająco :)
    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Więcej szczegółów tutaj: http://mozeupiekeciastka.blogspot.com/2014/03/jogurtowe-muffiny-i-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację, chętnie wezmę udział w zabawie i przekażę pałeczkę dalej :)

      Usuń
  2. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy. Szczegóły na: http://gotujemyrodzinnie.blog.pl/2014/03/07/liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń
  3. Hey dzisiaj robię twoją zapiekankę, wygląda super i pewnie smakuje jeszcze lepiej :-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń