czwartek, 13 marca 2014

Szaszłyki z klopsikami i cukinią


Do zrobienia tych szaszłyków zainspirowało mnie zdjęcie z bloga Kraina miodem płynąca. Zgadzają się dwa składniki: cukinia i mięso z indyka, a że miałam smak na curry, więc długo się nie zastanawiając zrobiłam wersję indyjską :)


Składniki:                                                           
60 dag piersi z indyka,
2 cukinie,
1 żółtko,
2 łyżki bułki tartej,
przyprawy curry, kolendra, sól, pieprz,
ziemniaki,
oliwa,

Mięso mielimy, dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy na grubsze plastry i solimy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki z mięsa i nadziewamy na przemian z cukinią (przedtem patyczki od szaszłyków należy moczyć w wodzie przez ok. 30 minut). Układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy ugotowane wcześniej ziemniaki, które posypujemy pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 30-40 minut.



5 komentarzy:

  1. Przepiękne!!! Super pomysł, prosto, a jaki efekt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wariacji szaszlykowej do tej pory nie spotkałam... jezeli szaszlyki smakują tak jak wyglądają, to w sobotę koniecznie musza wylądowac na naszym stole:) drukuje przepis i ide namówić męża na przygotowanie kolacji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty pomysł, a jaki świetny efekt...

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł:) podkradam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń