poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Domowa krówka


Domowe krówki podejście pierwsze i na pewno nie ostanie :) 
Trochę pracy przy nich jest, a raczej stania :)
Kruche i rozpływające się w buzi :)
 Amatorów właśnie na taką krówkę u mnie w domu jest wielu ... :)


Składniki:
2 szklanki mleka 3,2%
1 szklanka cukru białego
1 szklanka cukru trzcinowego

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem, doprowadzamy do wrzenia następnie zmniejszamy moc palnik i gotujemy aż masa zgęstniej, cały czas mieszając. Trwa to ok 1,30 godziny. Im dłużej gotujemy masę tym bardziej krucha będzie krówka. Gorącą masę przelewamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach 21x21 wysmarowanego masłem. I zostawiamy aż masa przestygnie. Następnie kroimy dowolnie. Ja zawijam je w papier do pieczenia i przechowuje w szklanym lub ceramicznym pojemniku.
Jeśli chcecie mieć krówkę ciągutkę gotujcie masę krócej;


26 komentarzy:

  1. Kocham krówki!!!! Twoje wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem krówkożercą zapiekłym, ale najbardziej to lubię mordoklejki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od samego patrzenia mi słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię właśnie te kruche :) Sama nigdy nie robiłam, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham krówki! To moja druga słabość zaraz po sernikach! Jadłabym tonami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam krówki - no i teraz będę musiała zrobić... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam wiele razy i znikają momentalnie. Szkoda tylko, że trzeba długo stać i mieszać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię krówki- ciągutki, czy jak ja to mówię mordoklejki ;) Wypróbuje przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham krówki... więc kochana, chyba zjadłabym je wszystkie:)
    Wspaniale wyglądają!!!!
    cudownego tygodnia, całuski:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gotować półtorej godziny ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiem czy poszedł poprzedni komentarz, bo go nie widze... pytałam o czas gotowania jesli to miałaby byc krówka "ciagutka" ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ma być krówka ciągutka to tak ok 1 godziny. Pozdrawiam

      Usuń
  12. Dziękuję za przepis... pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam !!!! Czy mleko koniecznie musi być 3% :) bo mam 2% w lodówce i muszę je zużyc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno dać się tłuste mleko, inni nawet krówki robią na mleku skondensowanym czy śmietance kremówce z dodatkiem masła...moja wersja jest lżejsza, myślę że możesz spróbować, ale lepiej użyć mleka 3,2%. Pozdrawiam

      Usuń
  14. A jakbym chciała zrobić z podwójnej porcji to gotuję nadal 1,5 h ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas gotowania trzeba trochę wydłużyć, ale można użyć szerokiego rondla, wtedy czas gotowania będzie zbliżony. Pozdrawiam

      Usuń
  15. Buuu a mnie sie to zwarzylo...

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowa krówka kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa... Jak to dobrze, że pod ręką mam słodycze z logo dla firm, które tak chętnie zamawia mój szef. Będę mogła skonsumować karmelkowy łakoć przy porannej kawie w pracy. Warto czasami rozpieszczać się takimi małymi przyjemnościami.

    OdpowiedzUsuń