czwartek, 16 kwietnia 2015

Kotleciki z czerwoną fasolą


 Coś dla małych milusińskich, soczyste kotleciki z mięsa drobiowego.
Zamaist tradycyjnych kotletów spróbujcie wersji z fasolą, myślę że nie będziecie zawiedzeni :)


Składniki:
70 dag filetu z kurczaka
2 jajka
1 czerstwa bułka pszenna
1 puszka czerwonej fasoli
ok 1 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenia

Filety zmielić w maszynce na dużych oczkach. Bułkę zalać wodą, gdy zmięknie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Do mięsa dodać rozdrobnioną fasolę, jajka,bułkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki (masa jest dość klejąca, ale nie dodajemy więcej bułki) i smażymy na rozgrzanym oleju na rumino. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


4 komentarze: