czwartek, 20 marca 2014

Pasztet wieprzowy

Jak powszechnie wiadomo w kupowanych pasztetach jest tyle świństw, że od samego czytania składu robi się niedobrze, dlatego jestem fanką żywności jak najmniej przetworzonej i w moim domu często sama robię pasztet. Ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny :)


Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka,
10 dag wątróbki drobiowej,
3 cebule,
1 jajko,
1 łyżka majeranku,
1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
5 łyżek oleju rzepakowego,
2 marchewki,
2 pietruszki,
kawałek selera,
por,
ziele angielskie, liść laurowy,
pieprz, sól.

Mięso myjemy i zalewamy wodą, dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wątróbkę dokładnie czyścimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut.  Gdy mięso wystygnie, a studzimy je w wywarze, mielimy trzykrotnie razem z ugotowaną wątróbką. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, mielimy i dodajemy do mięsa. Do pasztetu dodajemy jajko, musztardę Dijon, majeranek, pieprz i ewentualnie sól do smaku oraz 1/2 szklanki wywaru z mięsa. Wszytko dokładnie mieszamy i wkładamy do małej foremki (ja używam jednorazowych) i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 160°C przez godzinę.


12 komentarzy:

  1. Do tego własnoręcznie ukiszony ogóreczek i pyszna kanapeczka gotowa :)
    Faktycznie, przepis prosty. Wstyd się przyznać, ale ja na swoim koncie, mam tylko jeden własny pasztet - pamiętam, że strasznie dużo było przy nim roboty, a do tego wyszedł suchy - i pewnie dlatego był jednym, jedynym, który zrobiłam. Twój wygląda smakowicie, a przy tym sprawia wrażenie mało skomplikowanego w przygotowaniu. Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy i mi tak dobrze wyjdzie http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj upiekłam wyszedł bardzo dobry tylko trochę mały bo dałam za dużo foremkę gdyż innej nie miałam ale na pewno będę go jeszcze piec więc muszę zaopatrzyć się w mniejszą keksówkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje, zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  4. Czy po dodaniu tylko 1 jaka (bez dodawania moczonych bułęk itp.) ma tak wspaniała konsystencje jak na zdjęciu ? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam że tak,pasztet jest pyszny,i nie potrzebuje bułki.Pozdrawiam

      Usuń
  5. Przepyszny, wyszedł idealny ;-) polecam!!!

    OdpowiedzUsuń