sobota, 12 kwietnia 2014

Jaja zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej

Czy już jesteście po śniadaniu? 
Oto śniadanie w naszym wydaniu.
Przyrządzić takie to krótka chwilka, 
ale niezbędna jest Ci kokilka :)


Składniki (na jedna porcję):
2 jajka,
2-3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej,
mała cebulka,
kawałek serka pleśniowego (wg uznania),
2-3 pomidorki koktajlowe,
przyprawy: sól, pieprz czy inne ulubione (dla nas tymianek), 
kiełki rzodkiewki do dekoracji oraz obowiązkowo spożycia :)
odrobina masła do wysmarowania kokilki.

Kokilki smarujemy masłem, wyściełamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej, dno wysypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulką, wbijamy dwa jaja, wrzucamy kawałek serka pleśniowego oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przyprawiamy, wystające plasterki szynki zawijamy do środka. Wstawiamy do pieca  rozgrzanego do 180°C na 15-20 minut.






ALE JAJA!

2 komentarze:

  1. super pomysł, w życiu bym na to nie wpadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domwkratke...takie poproszę w 2 dzień Świąt Wielkanocnych

      Usuń