Dziś przestawiamy propozycję dla leniwych smakoszy. Nie ma szans, by się przepracować, a efekt jest, że... palce lizać. To danie praktycznie przyrządza się samo :) a najbardziej lubimy ten przepyszny jabłkowy sos, który jest tak smakowity..., że talerze mówiąc wprost do sucha... :)
Składniki
80 dag pałek z kurczaka,
50 dag jabłek,
1 łyżka miodu,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka curry lub wg. uznania,
sól, pieprz,
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki (najlepiej gdy używamy małych jabłek). Pałki solimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, curry i miód. Całość polewamy oliwą. Tak zamarynowane mięso najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, układając pomiędzy nimi pokrojone jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy naczynie żaroodporne i rumienimy nasze udka po 10 minut z każdej strony :)
bardzo ciekawy pomysł, u mnie jabłka lądują w kaczce, ale myślę że do kurczaka też świetnie pasują :)
OdpowiedzUsuńCurry i jabłka to połączenie, którego nie znam. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńpycha:) sprawdziłam
OdpowiedzUsuńszybkie i Świetne:) sprawdziłam:)!!! Pycha!
OdpowiedzUsuńCieszę że smakowało :)
Usuń