wtorek, 22 kwietnia 2014

Sałatka lazurowa z winogronami i orzechami włoskimi


Święta, święta i po świętach :) ...i trzeba nam radykalnej odmiany od klasyki polskiego świątecznego stołu, zatem moja propozycja, to pyszna sałatka z moim ulubionym niebieskim serem :) 
ale śmiało możecie zastąpić go innym pleśniakiem.


Składniki:
1 opakowanie mix sałat,
100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue),
solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich,
ok. 20 różowych winogron.

Dresing:
sok 1 cytryny,
1/2 pęczku koperku,
5 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka płynnego miodu,
większa szczypta soli,
Koperek siekamy dodajmy sok z cytryny, oliwę i miód. Doprawiamy solą i wszytko dokładnie mieszamy.

Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy. Sałatę układamy na półmisku i przyprószamy ją serem, winogrona pokrojone na połówki oraz uprażone orzechy. Polewamy dresingiem ... i wcinamy :)





3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki, ależ mi narobiłaś smaka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki z serem pleśniowym i orzechami. Pychota :) (choć szczerze się przyznam, że nigdy mi nie starczy cierpliwości na robienie dresingu i wcinam polane jedynie oliwą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, po świętach taka zieleninka w sam raz. Tylko musimy się pozbyć resztek z lodówki...

    OdpowiedzUsuń