wtorek, 1 kwietnia 2014

Ciasto Shrek


Wiosna zaczęła się na dobre i u nas też zrobiło się i zielono :)  zarówno w sercach, jak i w kuchni...
Dziś przedstawiam propozycję smacznego ciasta na zgęszczonym soku Pysio :)
Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :)
Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :)

Biszkopt:                                                                                       

5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym małymi partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm  i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut.  Upieczony biszkopt studzimy

Syrop do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki przegotowanej wody,
sok z jednej cytryny,
2 łyżeczkami cukru.

Masa zielona:
900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś),
3 budynie (moje bez cukru),
1 łyżka cukru,
1,5 paczki delicji.

Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy.

Pianka:
400 ml śmietanki 30%,
1 śmietan fix,
1 galaretka (rozpuszczona w szklance wody).

Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące galaretki i delikatnie mieszamy.

Wierzch:
2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody.

Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony go, a następnie wlewamy gorący budyń. Na przestudzony budyń układamy delicje (czekoladą do góry). Wylewamy masę piankową. Na wierzch wylewamy tężejące galaretki, uważając żeby nam nie przeleciała.




8 komentarzy:

  1. Piękny Shrek! To ciasto bardzo wiosenne i teraz jest najlepsza pora na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasto , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakie budynie? obojętnie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepiej śmietankowe lub waniliowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. a do pianki dodaje się jakiś cukier? albo do galaretki na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie daję, ciasto jest słodkie :)

      Usuń
  6. Fajne kolorowe tylko cz zamiast biszkoptu można dac ciastka biszkoptowe


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej bym nie ryzykowała bo warstwy kremów i galaretek jest dość ciężka.Pozdrawiam

      Usuń