wtorek, 21 stycznia 2014

Chlebek powszedni :)


Na co dzień i od święta proponuję chlebek z ziarnami i otrębami. Jest świeży nawet po trzech dniach :) Przepis ten dostałam od sympatycznych koleżanek z pracy :)

Składniki:                                
1 kg mąki krupczatki (typ 500),
1 litr wody,
1 szklanka otrębów pszennych,
6 łyżek ziaren słonecznika,
6 łyżek siemienia lnianego,
3 łyżki pestek dyni,
3 łyżki sezamu,
5 dag drożdży,
4 łyżki cukru,
1,5 łyżki soli.

Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować dwie keksówki o wymiarach 30 cm, wysmarować je tłuszczem i posypać otrębami z sezamem. Gdy ciasto wyrośnie przemieszać je łyżką, nałożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wkładamy chlebek do nagrzanego na 200°C piekarnika i pieczemy przez 50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez kolejne 10 minut. Następnie uchylamy delikatnie piekarnik na ok. 10 minut i dopiero potem wyjmujemy chlebek z foremki i studzimy na kratce, żeby odparował.





PS. Chleb najlepiej przechowywać w bawełnianym lub lnianym ręczniku, szczeczlnie zawiniętym, a nawet podwójnie, nigdy w folii !!!

2 komentarze: