poniedziałek, 6 stycznia 2014

Gulasz wieprzowy z pieca




Lubię dania jednogarnkowe. Są proste w przygotowaniu i niewymagające. Nie zawsze mam ochotę stać w kuchni godzinami,  choć kocham gotować dla bliskich. Dla miłośników mięsa na słodko propozycja na prosty i szybki obiad :) Polecam.


Składniki:
60 dag mięsa wieprzowego,
2 cebule,
2 marchewki,
1 puszka ananasów,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki kardamonu
2 centymetry świeżego imbiru,
200 ml śmietanki 30%
oliwa z oliwek,
sol, pieprz.

Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone w kostkę wraz z syropem. Całość solimy, pieprzymy oraz dodajemy curry, kurkumę, kardamon i starty imbir. Po zagotowaniu gulasz zamykamy i wkładamy do pieca na 1 godzinę. Pieczemy w  temperaturze 180°C.
Po tym czasie dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja użyłam kaszy kuskus i kiełki brokuła. Smacznego :)


1 komentarz: