Zimę w dalszym ciągu trzeba przeganiać, więc nadal robimy to zieleniną. W weekend mroziło, że hej, teraz lekko odpuściło, ale wieje i sypie. Słyszałam, że na luty zapowiadają trzydziestostopniowe mrozy, więc trzeba się bronić. Wytaczamy działa z rukoli :)
Składniki:
1 opakowanie rukoli (ok. 125 gram),
8-10 pomidorków koktajlowych,
1 opakowanie serka typu włoskiego (użyłam Capreggio z Biedronki),
3-4 szalotki,
sól, pieprz
Szalotkę kroimy w piórka i lekko podduszamy na masełku po czym odstawiamy do wystygnięcia. Rukolę wykładamy na salaterkę. Na to wykładamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, serek typu włoskiego pokrojony w kliniki oraz posypujemy szalotkami, delikatnie solimy i pieprzymy, Przepis na pyszny dressing poniżej...
Dresing:
2 łyżki miodu,
1/2 ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę),
sok z połowy cytryny,
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy gotową sałatkę.
Smacznego :)
Rukola to najpyszniejsza z sałat! Pysznie wygląda Twoja sałatka!
OdpowiedzUsuńczy zamiast serka typu włoskiego można użyć sera feta albo mozzarella?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, ale ten ser jest dostępny w Biedronce lub Polo markecie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńspróbuje jednak z fetą, bo nie za bardzo przepadam za tym typu włoskim :)
OdpowiedzUsuń