środa, 29 stycznia 2014

Sałatka z rukoli


Zimę w dalszym ciągu trzeba przeganiać, więc nadal robimy to zieleniną. W weekend mroziło, że hej, teraz lekko odpuściło, ale wieje i sypie. Słyszałam, że na luty zapowiadają trzydziestostopniowe mrozy, więc trzeba się bronić. Wytaczamy działa z rukoli :)



Składniki:
1 opakowanie rukoli (ok. 125 gram),          
8-10 pomidorków koktajlowych,
1 opakowanie serka typu włoskiego (użyłam Capreggio z Biedronki),
3-4 szalotki, 
sól, pieprz 

Szalotkę kroimy w piórka i lekko podduszamy na masełku po czym odstawiamy do wystygnięcia. Rukolę wykładamy na salaterkę. Na to wykładamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, serek typu włoskiego pokrojony w kliniki oraz posypujemy szalotkami, delikatnie solimy i pieprzymy,  Przepis na pyszny dressing poniżej...


Dresing:
2 łyżki miodu,
1/2 ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę),
sok z połowy cytryny,
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy gotową sałatkę.


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Rukola to najpyszniejsza z sałat! Pysznie wygląda Twoja sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast serka typu włoskiego można użyć sera feta albo mozzarella?

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę że tak, ale ten ser jest dostępny w Biedronce lub Polo markecie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. spróbuje jednak z fetą, bo nie za bardzo przepadam za tym typu włoskim :)

    OdpowiedzUsuń