czwartek, 23 stycznia 2014

Sałatka z roszponką i cheddarem



Wszyscy zaznaliśmy uroków zimy i już jej nie lubimy :) Śnieg, lód, gołoledź, marznący deszcz, zimny wiatr....zawieje, zamiecie..., w weekend zapowiadają poważne mrozy. Dziś rano na naszym termometrze już było minus 18°C, a gdzie indziej w Polsce, jak w radiu podano, nawet minus 25°C, dlatego dla przywołania wiosny zrobiłam wczoraj na kolację wiosenną sałatkę. Wyznaję zasadę, że najlepsze jest połączenie niewielu składników, dlatego policzyłam tylko do trzech :) Po pierwsze rozpościeramy dywan z roszponki, na którym wylegiwać się będą pomidorki koktajlowe... to już dwa... i po trzecie - cheddar. Trzy składniki, trzy kolory... jakże wiosennie :) Wszystko skąpane w delikatnym winegret i skropione octem balsamicznym. Nic dodać, nic ująć... i byle do wiosny :)
 
Składniki (porcja dla dwóch osób)
1 op. roszponki,
5-10 dag cheddara,
250 g pomidorów koktajlowych,
odrobina sosu balsamicznego,

Sos winegret:
5 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
2 łyżki z cytryny,
1 łyżka miodu,
szczypta soli,


Roszponkę wykładamy na platerę, na to układamy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz  sypiemy cheddar. Polewamy sosem winegret i skrapiamy octem balsamicznym. Proste i pyszne :)


 

2 komentarze:

  1. wygląda bardzo, bardzo apetycznie,

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cheddar, a tu jest w świetnym i szybkim połączeniu.

    OdpowiedzUsuń