czwartek, 2 stycznia 2014

Wariacje na temat past kanapkowych

Od dłuższego czasu dla urozmaicenia, zarówno codziennych kanapek, jak i imprezowych przekąsek, robimy różne pasty. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, bułeczkami, sucharkami czy bagietką. Wariacji na ten temat może być mnóstwo, zależy co ma się pod ręką (czytaj: w lodówce). Dzisiejszy zestaw naszych past sylwestrowo-noworocznych rozpoczyna nową kategorię na blogu pt.: "pasty kanapkowe".
Przepis generalnie jest zawsze jeden i ten sam :) drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem, przyprawić świeżymi lub suszonymi ziołami, można popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i najczęściej najlepiej nie solić.
Nie zawsze blenderowanie jest dobrym wyborem. W przypadku świeżych warzyw, jak np.: papryka, nie polecam, natomiast w przypadku suszonych pomidorów z oliwy jest to wręcz wskazane. Wszelkie kupne pasty z konserwantami mogą się schować, bo zamiast mini pudełeczka z 80. gramami produktu różnych znanych producentów, lepiej mieć w domu znacznie więcej czegoś bez chemii, a przyrządzonego samodzielnie, za każdym razem z innym zestawem przypraw - czyli na 100 sposobów i na każdą porę roku polecam pasty kanapkowe :)





Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Składniki:
2 jaja (ugotowane na twardo),
70 gram suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy),
łyżka majonezu,
łyżka jogurtu typu greckiego,
mały ząbek czosnku,
suszony tymianek (przyprawić można też np. suszoną bazylią),
świeżo zmielony pieprz.

Pasta jajeczna z szynką konserwową i czerwoną słodką papryką

Składniki:
2 jaja (ugotowane na twardo),
150 gram szynki konserwowej
1 słodka papryka (ja dałam praktycznie całą paprykę odmiany Palermo)
łyżka majonezu,
łyżka jogurtu typu greckiego,
mały ząbek czosnku,
suszony tymianek (przyprawić można też np. suszoną bazylią),
świeżo zmielony pieprz.

Pasta sardynkowa

Składniki:
2 jaja (ugotowane na twardo),
sardynki (może to trochę dziwne, ale to akurat była pasta z pastą sardynkową,
którą mąż przywiózł z Portugalii, ale zazwyczaj daję sardynki z puszki
w oleju)
łyżka majonezu,
łyżka jogurtu typu greckiego,
świeżo zmielony pieprz.

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami

Składniki:
ok. 100-150 gram twarogu (tłustego lub chudego, wg uznania),
ok. 70 gram suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy),
1-2 łyżki jogurtu typu greckiego,
mały ząbek czosnku,
suszony tymianek (przyprawić można też np. suszoną bazylią),
świeżo zmielony pieprz.


Smacznego !

1 komentarz:

  1. Dobra alternatywna dla chleba z masłem:) Wyglądają smakowicie:))

    OdpowiedzUsuń