70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - zawsze mielę sama :)
1 lub 2 bułki (w zależności od rozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej),
200 ml mleka,
1 duża cebula,
1 pęczek natki pietruszki,
40 dag wędzonego boczku
2 jajka,
3 ząbki czosnku,
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
sól, pieprz,
1 łyżka masła,
odrobina oliwy z oliwek
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy w 1 łyżce masła. Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy do mleka.
Zostawiamy na kilka minut, aż nasiąkną. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Do świeżo zmielonego mięsa z łopatki dodajemy dwa jajka, posiekaną pietruszkę, ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z mleka bułkę i mieszamy (30 razy w prawo + 30 razy w lewo :)
Naczynie żaroodporne smarujemy cienko oliwą i wykładamy plastrami boczku tak, aby następnie układane mięso można było nimi owinąć. Mięso układamy warstwami: 1/3 mięsa mielonego, papryka, kolejna część mięsa mielonego, papryka i na koniec reszta mięsa. Sposób układania papryki pod względem kolorystycznym jest oczywiście dowolny :) Wierzch przykrywamy boczkiem. Pieczemy w temperaturze180°C przez 1-1,5 godziny. Proponuję podać z purée ziemniaczanym i salsą paprykową, na którą przepis podaję poniżej. Życzę smacznego :)
Salsa z papryki:
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 dużej cebuli (lub 1 mała)
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki natki pietruszki
4 łyżki cytryny
1/2 łyżeczki miodu
sól i pieprz
Papryki i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy je z pietruszką oraz dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy i gotowe :)
Asia muszę powiedzieć że znalazłam tu same pyszności i świetne pomysły .Super stronka ,polecę ją znajomym . A.M
OdpowiedzUsuń