czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka


Nie macie jeszcze przepisu na babkę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ta babka nie może się nie udać. Po pierwsze jest z pewnego źródła czytaj "przepis od super kucharki", po drugie bardzo prosta w przygotowaniu, a po trzecie przepyszna. U mnie zawsze gości na wielkanocnym stole :)

Składniki:                                                                         
1 małe masło roślinne (250g)
5 jaja
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 mały proszek do pieczenia (ok. 3 łyżeczek)
2 łyżeczki kakao

Masło ucieramy z cukrem ok 5 minut. Potem dodajemy jajko po jaku i miksujemy aż masa stanie się puszysta. Nie należy się przejmować jeśli masa się lekko zważy to nie mam wpływu na efekt końcowy :) W między czasie mąki i proszek mieszamy  ze sobą i dodajmy do zmiksowanej masy. Wszytko dokładnie mieszamy i 3/4 ciasta wlewamy do blachy o wymiarach 35x12 a do pozostałej masy wsypujemy kakao i miksujemy. Wlewamy na resztę ciasta wciskając masę kakaową do środka. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 C i pieczemy ok. 50 - 60 minut do tzw.suchego patyczka.


6 komentarzy:

  1. Ślicznie wyszła, na pewno bardzo smaczna!
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mogę prosić o wyjaśnienie terminu "Wlewamy na resztę ciasta wciskając masę kakaową do środka" ??
    co trzeba dokładnie zrobić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to, że na jasną masę przekładamy na ciemną masę a następnie za pomocą łyżki drewnianej wzdłuż formy wciskamy delikatnie ciemną masę w jasną ;) mam nadzieję choć trochę wyjaśniłam. Można też pominąć tą czynność i będzie dobrze. Pozdrawiam

      Usuń
    2. a czy tego samego efektu nie da wlanie ciasta z troche większej wysokośi, żeby "siłą rozpędu" wcisnęło się do niższych warstw jasnego ciasta?? albo wylewać je etapami troche jasnego potem ciemne i znowu jasne na góre ?
      czy wciskanie ciasta nadaje mu jakieś dodatkowe ?? właściwości ??

      Usuń
    3. Raczej wlać ciasta z dużej wysokości nie będzie łatwe bo ciasto jest gęste, można jak najbardziej zrobić to jak Pan/Pani pisze na zmianę :) Wciskanie nie ma żanych właściwości tylko efekt końcowy tak jak na zdjęciu :)

      Usuń