wtorek, 1 kwietnia 2014

Ciasto Shrek


Wiosna zaczęła się na dobre i u nas też zrobiło się i zielono :)  zarówno w sercach, jak i w kuchni...
Dziś przedstawiam propozycję smacznego ciasta na zgęszczonym soku Pysio :)
Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :)
Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :)

Biszkopt:                                                                                       

5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym małymi partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm  i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut.  Upieczony biszkopt studzimy

Syrop do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki przegotowanej wody,
sok z jednej cytryny,
2 łyżeczkami cukru.

Masa zielona:
900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś),
3 budynie (moje bez cukru),
1 łyżka cukru,
1,5 paczki delicji.

Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy.

Pianka:
400 ml śmietanki 30%,
1 śmietan fix,
1 galaretka (rozpuszczona w szklance wody).

Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące galaretki i delikatnie mieszamy.

Wierzch:
2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody.

Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony go, a następnie wlewamy gorący budyń. Na przestudzony budyń układamy delicje (czekoladą do góry). Wylewamy masę piankową. Na wierzch wylewamy tężejące galaretki, uważając żeby nam nie przeleciała.




8 komentarzy:

  1. Piękny Shrek! To ciasto bardzo wiosenne i teraz jest najlepsza pora na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasto , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakie budynie? obojętnie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepiej śmietankowe lub waniliowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. a do pianki dodaje się jakiś cukier? albo do galaretki na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne kolorowe tylko cz zamiast biszkoptu można dac ciastka biszkoptowe


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej bym nie ryzykowała bo warstwy kremów i galaretek jest dość ciężka.Pozdrawiam

      Usuń