wtorek, 15 kwietnia 2014

Dorsz na winie i cytrynie

 
Z marcheweczką oraz porem
Na masełku podduszonym
Białym pieprzem osypana
Sól też musi być dodana
Szansę trzeba dać cytrynie
Byle oprzeć się na winie
Miło gdy dorodna ryba
W białym winku sobie pływa
Wniosek z tego nie najgorszy 
Jedzmy więcej takich dorszy



Składniki (kolacja dla dwojga):
Filet dorsza atlantyckiego  (ok. 0,5 kg),
Szklanka białego wytrawnego wina,                                    
2 marchewki,
pora kawał spory,
sok i skórka z połowy cytryny, 
pół kostki masła,
sól, pieprz biały świeżo młotkowany, szczypiorek,
2 łyżki oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Filet z dorsza posolić i posypać białym pieprzem. Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, pora pokroić w plasterki. Por i marchewkę osobno podsmażyć na masełku, a potem połączyć. Po połączeniu warzyw poddusić w winie (ok. pół szklanki). Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć warstwę z połowy warzyw i na nich położyć filet. Rybę otulić resztą warzyw, posypać skórką z cytryny, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, posypać szczypiorkiem i piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut pod przykryciem. Po wyjęciu z pieca, posypać szczypiorkiem.





P.S. Ryba jest obłędnie pyszna i bardzo żałuję, że zdjęcia były robione wieczorem :(

4 komentarze:

  1. Dobra ryba w maśle pływa:)
    wygląda mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, jutro ją przyrządzę na obiad :)~

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jesteśmy po konsumpcji - klasa! :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że smakowało i no oczywiście zapraszam ponownie :) Pozdrawiam

      Usuń