czwartek, 10 kwietnia 2014

Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków


 Te placuszki są bardzo chrupiące, ale musicie pamiętać o odpowiedniej odmianie ziemniaków :) Najlepsze do placków są ziemniaki typu C (mączyste) lub też ogólnoużytkowe typ B.
Wtedy placuszki wyjdą idealne i nie będą się "rozwalać" :)


Składniki na placuszki:
70 dag obranych ziemniaków,
1 łyżka mąki pszennej,
1 jajko,
1 cebula,
1 marchewka.

Ziemniaki ścieramy na wiórki wraz z marchewką - za mnie robi to robot :)  Dodajemy cebulę startą na najmniejszych oczkach, jajko, mąkę, sól, pieprz i wszytko dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano po kilka minut z każdej strony.


Składniki na sos z boczników:
500 g boczniaków,
2 cebule,
200 ml śmietanki 18% (słodkiej),
4 łyżki keczupu pikantnego,
sól, pieprz, majeranek.


Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy boczniaki pokrojone w paski, sól, pieprz, majeranek i smażymy do ok. 5 minut. Następnie dodajemy śmietankę oraz keczup i dusimy ok. 10 minut.

2 komentarze:

  1. smaczny pomysł na placki w takim sosie muszą być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy sposób na urozmaicenie placków ziemniaczanych:)
    Podoba mi się na blogu, dodaję do ulubionych i będę zaglądać częściej. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń