piątek, 11 kwietnia 2014

Śledź pod pierzynką - sałatka warstwowa


Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, a ta sałatka uwiodła mnie swoją lekkością, dlatego często gości na moim stole :)

Składniki:
5 płatów śledziowych solonych,
3 cebule,
4 jajka,
3-4 średnie marchewki,
2 ziemniaki,
230 g majonezu,
1 mały kubeczek jogurtu,
1/2 pęczka pietruszki.

Śledzie należy odmoczyć przez ok. 2-3 godziny. Marchewki i ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Śledzie kroimy w kostkę i układamy w misce pierwszą warstwę. Na to kładziemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszamy majonez z jogurtem i wylewamy połowę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę oraz ziemniaki i układamy odpowiednio dwie kolejne warstwy. Wylewamy resztę majonezu. Wierzch posypujemy jajkiem pokrojonym w drobną kosteczkę i dekorujemy pietruszką.

3 komentarze:

  1. Ja robię prawie identyczną, tylko leciutko skrapiam śledzia octem i posypuję pieprzem ziołowym. Choć nie przepadam za śledziami, ta sałatka bardzo dobrze mi wchodzi :)

    OdpowiedzUsuń