środa, 9 kwietnia 2014

Jaja faszerowane pastą z wędzonym łososiem / Smoked Salmon Deviled Eggs



Święta Wielkanocne zbliżają się już wielkimi krokami, zatem przygotowania zacząć czas :) Proponujemy żelazną pozycję w menu świątecznego śniadania, czyli jaja faszerowane. 
Propozycja podania: w towarzystwie kiełków fasoli mung, które zawierają znaczne ilości białka, wszystkie ważne dla organizmu witaminy oraz sole mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor) - obniżają poziom „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
 
 
 
Składniki: 
4-5 jaj ugotowanych na twardo,
100 g filetu z wędzonego łososia (surowego),
zielony pieprz,
1-2 łyżki majonezu,


Żółtka jaj rozdrabniamy i mieszany z pokrojonym drobno mięsem z łososia, przyprawiamy zielonym pieprzem (w naszym przypadku łosoś spędził całą noc w pieprzowej posypce). Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy pastę, którą następnie faszerujemy jaja.



Ingredients:
4-5 a hard-boiled eggs,
100 g smoked salmon,
green pepper,
1-2 tablespoon mayonnaise.

Cut eggs in half lengthwise and scoop out yolks. Mash the yolks with a fork in a small mixing bowl. Mix in the finely chopped smoked salmon, mayonnaise, green pepper, combining well. Spoon or pipe the yolk mixture into the egg whites.




ALE JAJA!

2 komentarze: